Atelier de fier forjat

Dacă analizăm toate materialele din care se produce mobilă și accesorii pentru casă, descoperim că fierul forjat are una dintre cele mai interesante istorii. Astăzi, poți achiziționa elemente din fier forat ieftine, produse automat și te poți bucura de cele mai interesante produse din punct de vedere estetic, pentru a cărei producție nu se depune o muncă asiduă. În trecut însă, lucrurile nu stăteau chiar așa. Fierarii de la începuturile prelucrării fierului depuneau un efort considerabil pentru a obține arme, porți și o mulțime de alte elemente.

Fierăritul a apărut undeva între secolele 6-4 înainte de Hristos. Produsele din fier de pe acea vreme erau brute și se concentrau strict pe utilitate. Cu timpul, meșterii fierari au învățat să fie mai atenți la detalii și să producă piese din ce în ce mai interesante. Astfel au apărut săbiile, secerile, topoarele, cuțitele și multe ornamente minuțioase.

Până în secolul 16, prelucrarea fierului a existat, însă nu i s-a acordat o importanță foarte mare. Între secolele 16-18 însă, a reușit să înflorească. În această perioadă a început să se prelucreze fier în mod automatizat și au apărut uzinele destinate fabricării armelor.

Ușor, ușor, au apărut o mulțime de instrumente care au îmbunătățit considerabil modul de producție al fierului forjat:

  • a apărut ștanțarea;
  • au apărut ciocanele pe bază de aburi și mașinile hidraulice destinate forjării;
  • a apărut arta realizată din fier forjat.

Ajungând la artă, putem să definim un alt moment important în istoria fierului forjat. Practic, articolele au devenit din ce în ce mai frumoase, ceea ce a făcut ca la mijlocul secolului 19 cererea pentru tot felul de ornamente și elemente realizate din acest material să ajungă uriașă. Aceasta este perioada în care mobilierul, felinarele sau micile accesorii din fier forjat au început să îmbogățească majoritatea caselor.

Înființarea unui atelier de fier forjat este o idee de succes în România. Conform datelor raportate la Registrul Comerțului pentru anul 2020, această activitate reprezintă 3,5518% din Cifra de Afaceri totală din România. Așadar, această activitate generează venituri considerabile pentru antreprenorii care au ales să modeleze fierul. Dezvoltarea continuă a segmentului de construcții din România, și nu numai, este principalul stimulent al pieței de desfacere pentru produsele din fier forjat.

Realizarea unui atelier de mici dimensiuni, specializat în realizarea unor produse la comandă, nu necesită o investiție foarte mare, ba chiar pentru implementarea unui astfel de proiect se pot accesa fonduri nerambursabile, atât europene cât și naționale.

O diversitate cât mai mare de produse și modele este cheia succesului în această activitate. Se pot produce și monta porți, garduri, mobilier (mese, scaune, suporturi, balustrade, lampadare etc), acestea fiind doar câteva exemple.

Investiția necesară

Linia tehnologică ce se va implementa poate diferi foarte mult de la caz la caz, în funcție de bugetul disponibil și de volumul producției pe care antreprenorul vrea să îl realizeze. Există, totuși, un minimum de utilaje fără de care această activitate nu poate fi demarată:

  1. Mașină de torsionat fier forjat la rece;
  2. Mașină automată de ondulat fier forjat;
  3. Mașină automată de curbare și debitare bare din fier forjat;
  4. Mașină de formatat cant;
  5. Mașină automată de amprentare;
  6. Cuptor G.P.L. pentru producția de fier forjat;
  7. Ciocan pneumatic pentru prelucrare;
  8. Mașină de făcut cercuri, nervuri și bulbi;
  9. Presă hidraulică pentru prindere cleme;
  10. Sistem electronic de încălzire prin inducție;
  11. Cabină pentru vopsit.

Pentru transportul produselor finite la adresa indicată de client, poate fi prevăzută și achiziția unei autoutilitare.

Înființarea societății

Pentru a putea obține finanțare nerambursabilă pentru acest proiect, este necesar ca în prealabil să se înregistreze la Oficiul Național al Registrului Comerțului o societate comercială, de preferat S.R.L. (Societate cu Răspundere Limitată). Este necesar ca la momentul înființării societății comerciale să se precizeze în Actul Constitutiv sau în Statutul Societății în baza căruia își va desfășura activitatea, codul C.A.E.N. 2511, care permite activități de producție a porților realizate din fier forjat, garduri și elemente de gard, balustrade, copertine din fier forjat, grilaje, uși, mobilier cu elemente realizate din fier forjat și confecții metalice.

Obținerea de fonduri nerambursabile

Sunt câteva etape ce trebuie respectate dacă se dorește obținerea de fonduri nerambursabile, atât europene cât și naționale. În primă fază, după înființarea societății comerciale, este necesară pregătirea documentației:

  • Întocmirea planului de afaceri;
  • Realizarea cererii de finanțare;
  • Pregătirea documentației justificative impusă de către finanțator.

După pregătirea acestora, se va trece la depunerea lor în format electronic în cadrul aplicației disponibilă pe site-ul finanțatorului. Depunerea se poate realiza doar în intervalul de timp în care sesiunea este activă, iar pentru aceasta va fi necesar ca antreprenorul sau consultantul său să deschidă un cont de utilizator în platformă.

Pentru acest proiect sunt mai multe linii de finanțare, dar este important să fie identificată cea optimă în funcție de nevoile și posibilitățile antreprenorului.

Condiții materiale pentru demararea proiectului

Spațiul de lucru

 – cea mai bună opțiune este închirierea unui spațiu în cadrul unei hale industriale, eventual cu vad comercial;

 – într-o astfel de hală pot fi închiriate, eventual, cuptoare, mese de lucru, freze, aparate de sudură etc;

 – trebuie avut în vedere un spațiu suficient de mare pentru depozitarea produselor și a materialelor, precum și un spațiu suficient de larg pentru desfășurarea activității de fabricație.

 Materiale utilizate

 – platbandă, profilate, cornier, bare și țevi din fier, pătrate sau rotunde;

 – ornamente gen frunză, săgeată, stea, bilă care se montează la capetele de bare din metal și care de regulă se importă deoarece sunt produse în serie cu ajutorul unor matrițe speciale.

Factori de risc

 – fluctuația prețurilor la materiile prime și materiale este un factor de risc care trebuie luat în calcul;

 – creșterea costurilor de achiziție pentru materiile prime, trebuie să se regăsească cel puțin parțial și în prețul produsului finit;

 – forța de muncă deficitară mai ales în rândul tinerilor calificați în acest domeniu;

 – normele de protecție a muncii trebuie respectate cu strictețe într-un atelier în care se prelucrează fier, riscul de accidente fiind major.

Factori de succes

 – cererea mare de pe piața construcțiilor;

 – calitatea produselor și serviciilor poate fi factorul de succes cel mai important pentru succesul acestei afaceri;

 – plata la termen este o facilitate ce trebuie utilizată atât la plata furnizorilor cât și la încasările de la clienți;

 – extinderea pe piețe externe, mai ales pe cea europeană, în contextul apartenenței la Uniunea Europeană, profitând de reglementările privind libera circulație a bunurilor, capitalurilor, serviciilor și forței de muncă;

 – publicitate profitabilă care să se facă prin intermediul clienților mulțumiți, dar și prin cataloage publicitare (mai ales atunci când se vizează exportul).

Dacă vă doriți un astfel de proiect și considerați că aveți nevoie de ajutor pentru a-l pune în practică, vă stăm la dispoziție pentru sfaturi și consultanță specializată.