- ***
- InvestALIM - dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară
- ***
- FONDURI pentru CURSURI IT prin PNRR
- ***
- FONDURI pentru ÎMPĂDURIRI prin PNRR
- ***
- GRANTURI pentru MICROîntreprinderile din București și Ilfov
- ***
- Femeia Antreprenor 2024
- ***
- GRANTURI pentru Industria Prelucrătoare
- ***
- Ajutor de Stat pentru PRODUCȚII AUDIOVIZUALE
- ***
- Spijin pentru IMM-urile din regiunea VEST
- ***
- Spijin pentru DIGITALIZAREA IMM-urilor din regiunea VEST
- ***
- Spijin pentru DIGITALIZAREA IMM-urilor din regiunea N-VEST
- ***
- SPRIJIN pentru MICROîntreprinderile din N-Vest
- ***
- SPRIJIN pentru START UP-urile din Caraș-Severin și Hunedoara
- ***
- GRANTURI pentru Creșterea Competitivității IMM-urilor din regiunea S-EST
Medicina alternativă este tot mai prezentă în viața noastră. Cu o vechime de peste 5000 de ani, eficiența ei nu poate fi pusă în discuție. Dintre toate practicile, tehnica masajului este cea mai răspândită, iar asta se datorează și faptului că masajul poate fi făcut atât cu scop terapeutic, cât și cu scop de relaxare. Asta face ca deschiderea unui cabinet de masaj și/sau reflexoterapie să reprezinte o investiție de succes în țara noastră. În prezent, numărul cabinetelor de masaj și/sau reflexoterapie este scăzut față de solicitările existente pe piață, iar cererea pentru servicii de calitate este tot mai mare. Investiția nu numai că nu este mare, dar chiar și așa ea poate fi acoperită până la 100% din fonduri nerambursabile.
Pașii necesari înființării unui cabinet de masaj și/sau reflexoterapie
Vă prezentăm în continuare etapele pe care trebuie să le parcurgeți pentru înființarea unui astfel de cabinet cu fonduri nerambursabile. Aspectele pe care le vom urmări sunt de natură:
- Juridică;
- A stabilirii investiției;
- De înființare a societății comerciale;
- De identificare a programului optim de finanțare;
- De pregătire a proiectului în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă;
- De depunere și solicitare a sprijinului financiar.
Aspecte juridice pentru înființarea cabinetului
În vederea înființării unui cabinet de masaj și/sau reflexoterapie este necesar să înființați o societate comercială (preferabil S.R.L.) și să obțineți o autorizație de la D.S.P. Cu toate acestea, pentru autorizarea anumitor domenii de activitate, unele primării pot solicita avize sau autorizații suplimentare. Vă recomandăm să consulți pagina primăriei de pe raza localității unde îți vei desfășura activitatea.
Stabilirea investiției
Unul dintre cele mai importante aspecte ale înființării unui cabinet de masaj și/sau reflexoterapie, cu fonduri proprii sau prin intermediul fondurilor nerambursabile, este cel referitor la stabilirea investiției.
Asigurarea unui spațiu adecvat reprezintă principala provocare în acest demers. Spunem asta pentru că este necesar ca spațiul să corespundă rigorilor D.S.P.-ului (pentru a obține autorizația de funcționare), locația să fie una facilă clienților (acces la mijloace de transport, parcare auto…), dar și să poată fi amenajat astfel încât să ofere clienților condiții de ambianță la standardele pe care și le doresc.
Din punct de vedere al obținerii unei finanțări nerambursabile nu are importanță dacă spațiul în care va funcționa acest cabinet este în proprietate, chirie, concesiune, etc. Proiectul va rămâne eligibil, iar finanțarea poate fi obținută indiferent de acest aspect. Cu toate acestea, unele programe permit achiziția unui spațiu pentru desfășurarea activității. Dacă acest lucru nu este de dorit sau nu este posibil, programele de finanțare vă dau posibilitatea decontării chiriei pe o perioadă de maximum 12 luni.
Achizițiile ce trebuie făcute pentru dotarea minimă a salonului sunt: mese de masaj (după numărul de specialiști ce lucrează într-o tură), mai multe canapele, o canapea portabilă (dacă se dorește efectuarea de servicii la domiciliul clientului), un birou pentru administrator, dulapuri (pentru halate, prosoape, șervețele și multe altele) și rafturi pentru produsele utilizate la masaj. Cu cât se va investi mai mult în asigurarea confortului clienților, cu atât șansele de reușită vor fi mai mari.
Înființarea societății comerciale
Pentru a putea solicita sprijin financiar nerambursabil pentru înființarea unui cabinet de masaj și/sau reflexoterapie, antreprenorul trebuie să înființeze o societate comercială cu răspundere limitată. Această formă de organizare juridică este eligibilă în majoritatea programelor de finanțare. Este necesar de asemenea, ca în actul constitutiv să fie inclus codul C.A.E.N. 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană. Trebuie menționat faptul că acest cod C.A.E.N. nu trebuie autorizat la momentul înființării societății comerciale, urmând ca autorizarea să se efectueze după realizarea investiției, dar înainte de demararea activității.
Alegerea programului de finanțare
Alegerea corectă a programului de finanțare poate face diferența între a obține sau nu finanțare nerambursabilă. În fiecare an sunt lansate mai multe programe de finanțare a planurilor de afaceri din diferite domenii. Fiecare program își propune să sprijine anumite sectoare economice, existând astfel programe dedicate producției, serviciilor, comerțului, agriculturii, dar și pe criterii de poziționare geografică, cum ar fi mediul urban, urban mic, rural, sau în funcție de nivelul de dezvoltare a diferitelor zone ale țării. De asemenea există programe dedicate afacerilor cu istoric sau debutante, cu aport personal mai mare sau mai mic. Vă prezentăm în continuare câteva exemple dintre programele cele mai populare: P.N.D.R. – submăsura 6.2., destinată înființării de activități non-agricole în spațiul rural, cu un ajutor financiar de maximum 50.000 de euro, fără aport propriu la cheltuielile eligibile; P.N.D.R. – submăsura 6.4., destinată înființării de activități non-agricole în spațiul rural, cu un ajutor financiar de maximum 200.000 de euro, cu aport propriu la cheltuielile eligibile de minimum 10%; Start Up Nation, ce poate fi implementat atât în mediul rural cât și în cel urban, cu un ajutor financiar de maximum 200.000 de lei și cu o contribuție personală de cel puțin 5% din valoarea eligibilă a proiectului.
Pregătirea documentației
În general documentația diferă de la un program la altul, dar există și elemente comune, cum ar fi planul de afaceri și cererea de finanțare. Documentele specifice fiecărei linii de finanțare se regăsesc în ghidul solicitantului ce se publică în perioada premergătoare deschiderii respectivei linii.
Planul de afaceri este cel mai important și mai complex document cerut în majoritatea liniilor de finanțare. Structura lui depinde de la o linie de finanțare la alta, se regăsește în ghidul solicitantului, și cuprinde, în general, informații legate de venituri, cheltuieli operaționale, analiza pieței, a potențialilor clienți, a competitorilor, analiză economico-financiară și prognoze pentru un orizont de timp de până la cinci ani.
Documentele suport care sunt cerute, în majoritatea cazurilor, împreună cu planul de afaceri sunt ofertele financiare și tehnice pentru echipamente, C.U.I.-ul societății, documente ce atestă dreptul de folosință a spațiului unde se propune desfășurarea activității și declarații pe proprie răspundere a responsabilului legal al societății.
Depunerea proiectului și solicitarea ajutorului nerambursabil
După pregătirea documentelor, se va trece la depunerea lor în format electronic în cadrul aplicației disponibilă pe site-ul finanțatorului. Depunerea se poate realiza doar în intervalul de timp în care sesiunea este activă, iar pentru aceasta va fi necesar ca antreprenorul sau consultantul său să deschidă un cont de utilizator în platformă.
Dacă vă doriți un astfel de proiect și considerați că aveți nevoie de ajutor pentru a-l pune în practică, vă stăm la dispoziție pentru sfaturi și consultanță specializată.