Cafenea

Potrivit legendei, cafeaua a fost descoperită de un păstor etiopian pe nume Kaldi, cândva în secolul IX d.Hr. Acesta a observat efectele pe care le aveau boabele de cafea asupra caprelor sale, așa că a dus boabele unor călugări Sufi care locuiau în apropiere. Cercetătorii cred însă că povestea este una apocrifă, pentru că apare pentru prima oară în secolul al XVII-lea, în scrierile lui Antoine Faustus Nairon, autorul unuia dintre primele tratate despre cafea.

Lăsând la o parte legenda, primele dovezi documentate istoric despre consumul de cafea apar în scrierile unor autori arabi, la jumătatea secolului al XV-lea. Boabele de cafea sunt folosite pentru prima oară într-un mod similar celui de astăzi de călugării Sufi din Yemen, care consumau băutura obținută din boabele prăjite și râșnite, ca energizant în timpul ritualurilor religioase.

În doar câteva zeci de ani, cafeaua se răspândește din Peninsula Arabică în regiunile înconjurătoare, din Persia până în Turcia și în Africa de Nord. În Europa, cafeaua apare prima dată în Veneția, în a doua parte a secolului al XVI-lea, de unde se răspândește în celelalte colțuri ale continentului. Prima cafenea apare în Roma, în anul 1645.

Acest tip de afacere are marele avantaj că, din punct de vedere al amplasării, este foarte ofertantă. O cafenea este la fel de bine-venită într-un aeroport ca și în holul unei universități, într-un parc ca și într-o gară, în centrul orașului ca și la periferie, iar exemplele ar putea continua. Asta deoarece motivele pentru care oamenii intră într-o cafenea sunt, de asemenea, foarte variate. La o cafea poți încheia o afacere, poți citi cursul înaintea examenului, poți începe o poveste de dragoste, poți aștepta trenul sau avionul pentru a pleca în vacanță sau, pur și simplu, să stai cu gândurile tale.

Până la un punct, lansarea unei afaceri prin intermediul fondurilor nerambursabile nu diferă în niciun fel de varianta în care finanțarea se realizează din fonduri proprii sau credite bancare: în toate situațiile, pentru a începe o afacere, indiferent de domeniul ales, va trebui să înregistrați o societate comercială, să obțineți avizele și autorizațiile necesare și să faceți un plan de afaceri în care să estimați investiția necesară, dar și veniturile și cheltuielile pe care afacerea dumneavoastră le poate genera în viitor.

Investiția

Amplasarea cafenelei reprezintă, de departe, elementul cel mai important al acestei afaceri. Identificarea unui spațiu adecvat trebuie să reprezinte pentru antreprenor prioritatea numărul unu. Acesta va trebui să fie într-o zonă cu trafic pietonal intens, cum ar fi: în apropierea sau în interiorul unui spațiu comercial, clădiri de birouri, gări, aeroport, universități, parc sau orice alt loc care corespunde acestui criteriu. Dimensiunile spațiului vor fi direct proporționale cu specificul cafenelei. În cazul în care optați pentru servirea unor specialități ”to go” (la pachet), spațiul de care aveți nevoie se reduce considerabil, fiind suficientă o dimensiune de 8-10m², ceea ce va reduce considerabil investiția în amenajare și dotare.

Există multe moduri în care se poate amenaja o cafenea, în funcție de ambianța pe care antreprenorul vrea să o creeze, dar există o serie de dotări fără de care aceasta nu poate funcționa:

  • espressor;
  • râșniță de cafea;
  • blendere și aparate pentru frappe;
  • storcător de fructe;
  • vitrină frigorifică pentru băuturi răcoritoare;
  • vitrină frigorifică pentru înghețată;
  • vitrină frigorifică pentru sendvișuri, pateuri și prăjituri;
  • frigider;
  • casă de marcat.

În afară de amenajarea spațiului și dotarea lui cu echipamente, trebuie luat în considerare că, pentru o bună desfășurare a activității, sunt necesare și cheltuieli operaționale ocazionate de:

  • salarii și contribuții sociale;
  • chirii;
  • materii prime și consumabile;
  • utilități.

Aspecte juridice

După ce a fost estimată investiția ce trebuie realizată în acest proiect, primul pas concret pe care trebuie să îl faceți este să înregistrați o societate comercială. Dacă vizați accesarea de fonduri nerambursabile, este de preferat alegerea unei societăți cu răspundere limitată (S.R.L.), întrucât această formă de organizare este eligibilă în majoritatea liniilor de finanțare, atât a celor ce se adresează start-up-urilor, cât și a celor ce vizează dezvoltarea firmelor cu istoric.

Un aspect important la înregistrarea societății comerciale este alegerea codului sau codurilor C.A.E.N. în baza cărora se va putea desfășura activitatea. În funcție de ceea ce v-ați propus să comercializați în cafeneaua dumneavoastră, trebuie să includeți în actul constitutiv unul sau mai multe coduri C.A.E.N. Dacă vizați doar comercializarea de cafea și sucuri, este suficient să înregistrați codul C.A.E.N. 5630 – Baruri si alte activități de servire a băuturilor, în baza căruia puteți desfășura activități de pregătire și servire a băuturilor pentru consumul imediat în incintă. Pentru comercializarea de sendvișuri, produse de patiserie sau cofetărie, va fi necesar să adăugați și alte coduri C.A.E.N., însă finanțare nerambursabilă veți putea solicita doar pentru un singur cod.

Înainte de începerea activității va fi necesar să obțineți și alte autorizații, dintre care cele mai importante vor fi de la primăria pe raza căreia vă veți desfășura activitatea comercială și de la Direcția Sanitar Veterinară.

Accesarea fondurilor nerambursabile

Alegerea programului optim de finanțare este prima etapă în procesul de accesare a fondurilor nerambursabile. Trebuie ținut cont de caracteristicile liniei de finanțare, care de obicei sunt diferențiate pe criterii de:

  • vechime (start-up sau firmă cu istoric);
  • amplasament (rural sau urban);
  • valoarea investiției;
  • contribuție proprie;
  • eligibilitatea cheltuielilor;
  • eligibilitatea activităților.

Documentația pe care trebuie să o pregătiți în vederea accesării unei linii de finanțare, diferă de la un program la altul, se regăsește în Ghidul Solicitantului și, în general, este compusă din:

  • plan de afaceri;
  • cerere de finanțare;
  • documente suport;
  • declarații pe proprie răspundere.

Planul de afaceri reprezintă documentul a cărui pregătire solicită cunoștințe economice și o bună cunoaștere a afacerii ce trebuie prezentată. În cadrul acestui document se vor prezenta veniturile și cheltuielile pe care se preconizează că le va genera desfășurarea activității cafenelei.

Documentele suport este foarte important a fi obținute din surse oficiale. În mediul online se vehiculează tot felul de modele (completate sau nu) ale documentelor necesare. Este recomandat ca întreaga documentație să fie obținută de pe site-ul oficial al finanțatorului.

Cererea de finanțare este un rezumat al planului de afaceri, care conține datele de identificare ale societății care aplică pentru finanțare, ale reprezentantului legal al societății și date elocvente ale investiției. În majoritatea cazurilor modelul cererii de finanțare este prezentat de finanțator, fiecare având aspecte personalizate.

Depunerea proiectului

După ce planul de afaceri a fost realizat, cererea de finanțare completată și obținute toate celelalte documentele solicitate de finanțator, urmează depunerea proiectului și solicitarea sprijinului financiar.

Această operațiune se poate face doar în format electronic pe site-ul agenției sau a ministerului care gestionează respectivul program de finanțare. Toate documentele ce urmează a fi depuse vor fi, în prealabil, semnate electronic. Depunerea se va realiza în perioada în care sesiunea de depuneri este activă.

Dacă vă doriți un astfel de proiect și considerați că aveți nevoie de ajutor pentru a-l pune în practică, vă stăm la dispoziție pentru sfaturi și consultanță specializată.