- ***
- InvestALIM - dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară
- ***
- FONDURI pentru CURSURI IT prin PNRR
- ***
- FONDURI pentru ÎMPĂDURIRI prin PNRR
- ***
- GRANTURI pentru MICROîntreprinderile din București și Ilfov
- ***
- Femeia Antreprenor 2024
- ***
- GRANTURI pentru Industria Prelucrătoare
- ***
- Ajutor de Stat pentru PRODUCȚII AUDIOVIZUALE
- ***
- Spijin pentru IMM-urile din regiunea VEST
- ***
- Spijin pentru DIGITALIZAREA IMM-urilor din regiunea VEST
- ***
- Spijin pentru DIGITALIZAREA IMM-urilor din regiunea N-VEST
- ***
- SPRIJIN pentru MICROîntreprinderile din N-Vest
- ***
- SPRIJIN pentru START UP-urile din Caraș-Severin și Hunedoara
- ***
- GRANTURI pentru Creșterea Competitivității IMM-urilor din regiunea S-EST
Polistirenul expandat este probabil cea mai utilizată materie primă din lume. Se regăsește în toate industriile, de la industria farmaceutică la construcții, de la industria alimentară la cea aerospațială, însă, în acest articol vom aborda investiția într-o linie de producție de polistiren expandat, folosit în principal în construcții.
Caracteristici precum rezistența la apă, rezistența la factori chimici și biologici, proprietățile antifonice, durabilitatea, dar și faptul că materialul este prietenos cu mediul, au dus la folosirea pe scară largă a acestei materii prime. Pe cale de consecință, producerea acestui material este o afacere ce poate aduce venituri consistente, dar și stabilitate economică pe termen lung pentru cei ce investesc în acest domeniu.
Pentru a asigura funcționarea liniei pentru o producție de polistiren expandat de 20 m³/oră, sunt necesare doar două persoane. Produsul finit nu necesită condiții deosebite de depozitare, el putând fi lăsat afară, cu o minimă acoperire, cât să fie protejat de efectele precipitațiilor și a luminii solare.
Tehnologia de producere a polistirenului expandat nu este pretențioasă, și poate fi implementată chiar și cu echipament de producție minim necesar. Cu toate acestea, un factor important este dependența puternică a calității produsului final de îndeplinirea tuturor cerințelor tehnologice, deoarece chiar și cea mai mică suprauscare a polistirenului expandat sau, dimpotrivă, o încercare de a tăia materialul insuficient uscat, brut, poate provoca respingerea întregului lot de produse.
În continuare vă prezentăm etapele procesului de fabricare a polistirenului expandat:
- Preexpandare. În preexpandare, granulele sunt încălzite, drept urmare se umflă, cresc în volum și se transformă în bile goale umplute cu aer. Spumarea poate fi efectuată o dată sau de mai multe ori. La re-spumare, procesul se repetă complet – materia primă este scufundată în pre-expansor, operațiune ce poate fi executată manual sau automat, se încălzește și crește. Re-spumarea se folosește atunci când este necesar să se obțină spumă de polistiren cu o densitate minimă. Caracteristicile sale de rezistență și greutate depind de densitatea polistirenului expandat. În unele cazuri, pentru izolarea fațadelor și a structurilor similare încărcate, este necesară spuma de polistiren de înaltă densitate, totuși, de regulă, datorită costului mai mic, spuma de polistiren de densitate scăzută este la mare căutare.
- Formarea blocurilor de polistiren. În a doua etapă de producție, polistirenul expandat intră în camera de depozitare, unde este învechit timp de o zi. Acest proces este necesar pentru a stabiliza presiunea din interiorul granulelor umplute cu aer. După fiecare repetare a procesului de spumare, procesul de îmbătrânire trebuie și el repetat. Pentru a crea polistiren expandat cu o densitate de până la 12 kg/m³, materia primă este supusă mai multor cicluri repetate de spumare și îmbătrânire. După ce procesul de îmbătrânire este complet, din semifabricat se formează blocuri de spumă. Acest lucru se realizează într-o instalație fără vacuum de formare a blocurilor de polistiren, în interiorul căruia granulele sunt procesate de abur sub presiune.
- Tăierea blocurilor de polistiren. După ce se formează blocul, spuma este reînvechită timp de o zi – acest lucru este necesar pentru a elimina umiditatea spumei, deoarece la tăierea unui bloc brut marginile produsului vor fi rupte și neuniforme. După aceasta, blocurile intră în linia de tăiere, unde sunt tăiate în plăci de dimensiunile și grosimea cerute.
Stabilirea investiției
Primul pas pe care antreprenorul trebuie să îl facă în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile îl reprezintă stabilirea investiției necesare. Asta presupune ca antreprenorul să cunoască în detaliu fluxul tehnologic a activității pe care o va desfășura. Întrucât fluxul tehnologic a fost detaliat mai sus, rămâne să stabilim doar care sunt echipamentele necesare producției de polistiren expandat:
- unitate de prespumare
- unitate de spumare secundară
- recipient pentru maturare
- unitate fără vacum de formare a blocurilor de polistiren
- generator de abur
- unitate de tăiere a blocurilor de polistiren
- unitate de procesare a deșeurilor (concasor)
În completarea investiției de bază, unele programe de finanțare permit includerea în buget a următoarelor cheltuieli:
- autoutilitară pentru aprovizionarea cu materie primă sau pentru livrarea comenzilor
- realizarea unui site de prezentare a produselor, dar și un buget de promovare a acestuia
- achiziționarea de mobilier specific unei fabrici de polistiren
- cheltuieli cu salariile
- cheltuieli operaționale
Aspecte juridice
Pentru a putea solicita fonduri europene sau naționale, dar chiar și pentru simpla funcționare, este necesară înființarea unei societăți comerciale (de preferat S.R.L.). Înființarea societății comerciale se face înainte de depunerea dosarului prin care se solicită sprijin financiar nerambursabil, la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Este necesar ca în actul constitutiv să fie inclus codul C.A.E.N. :
2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii.
Această clasă include:
- fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii:
- uşi, ferestre, tocuri, obloane şi articole similare, din plastic;
- bazine, rezervoare;
- articole pentru pardoseli din material plastic, articole de acoperit pereţii sau plafonul, sub formă de suluri sau dale;
- articole sanitare din material plastic: căzi, cuve de duș, chiuvete, lavoare, bideuri, bazine etc.
- fabricarea articolelor din material plastic elastic pentru acoperit pardoseli, ca vinil, linoleum etc.
- fabricarea pietrei artificiale.
Alegerea programului de finanțare
Un proiect pentru înființarea unei fabrici de bolțari poate fi finanțat prin intermediul mai multor programe europene și naționale. Alegerea liniei optime trebuie saă țină cont de mai multe criterii, precum: amplasamentul investiției, mărimea fondurilor necesare, istoricul firmei, contribuția proprie necesară pentru completarea ajutorului financiar nerambursabil.
Programe pretabile pentru această investiție sunt: Start Up Nation, Microindustrializare, Măsura 6.4, Măsura 6.2, Femeia Antreprenor. Fiecare program de finanțare are anumite particularități de care va trebui să ținem cont. Asigură-te că citești cu atenție ghidul solicitantului înainte de a începe pregătirea proiectului.
Pregătirea documentației
Obținerea unei finanțări nerambursabile pentru o investiție într-o fabrică de bolțari presupune parcurgerea a trei etape:
- scrierea planului de afaceri;
- obținerea documentelor suport;
- întocmirea cererii de finanțare.
Planul de afaceri reprezintă documentul a cărui pregătire solicită cunoștințe economice și o bună cunoaștere a afacerii ce trebuie prezentată. În cadrul acestui document se vor prezenta veniturile și cheltuielile pe care se preconizează că le va genera desfășurarea activității fabricii de bolțari.
Documentele suport este foarte important a fi obținute din surse oficiale. În mediul online se vehiculează tot felul de modele (completate sau nu) ale documentelor necesare. Este recomandat ca întreaga documentație să fie obținută de pe site-ul oficial al finanțatorului.
Cererea de finanțare este un rezumat al planului de afaceri, care conține datele de identificare ale societății care aplică pentru finanțare, ale reprezentantului legal al societății și date elocvente ale investiției. În majoritatea cazurilor modelul cererii de finanțare este prezentat de finanțator, fiecare având aspecte personalizate.
Depunerea proiectului
Depunerea proiectului (cerere de finanțare, plan de afaceri, anexe, documente suport…) se face în format electronic prin intermediul aplicației existente pe site-ul fiecărui finanțator.
Dacă vă doriți un astfel de proiect și considerați că aveți nevoie de ajutor pentru a-l pune în practică, vă stăm la dispoziție pentru sfaturi și consultanță specializată.