Îmbuteliere apă minerală

Faptul că România este o țară bogată în ape minerale este de notorietate. Cu toate acestea, în rafturile magazinelor găsim apă importată din țări cu care nu ne învecinăm, asta însemnând că au costuri de transport destul de ridicate. Motivele pentru care aceste branduri reușesc să reziste pe piața românească sunt: calitate diferită, preț mai mic sau prezentare mai bună. Așadar, unii români sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru o calitate mai bună, alți români vor un preț mai mic în detrimentul calității, dar sunt și consumatori influențați doar de aspectul produsului. Cât timp TIR-uri cu apă parcurg mii de kilometri pentru ca produsul să ajungă la consumatorul final, există potențial pentru dezvoltarea acestei afaceri pe plan local.  

Dacă atunci când vorbim despre apă minerală îmbuteliată vă gândiți la marile branduri, considerând că este foarte dificil, dacă nu imposibil, să penetrezi această piață ce pare să le aparțină, înseamnă că nu ați luat în considerare că și această piață, ca oricare alta, are nișele ei. Dimensiunea producției marilor jucători de pe această piață face ca aceștia să reacționeze greoi la schimbări și să nu poată satisface nevoi de mai mici dimensiuni. Desfacerea producției prin magazine de cartier aflate în apropierea locației unde se îmbuteliază apa minerală, personalizarea etichetelor pentru industria horeca, sunt variante ce pot asigura succesul unei afaceri debutante.

Primul, și cel mai important, pas este identificarea sursei de apă. Această etapă trebuie să beneficieze de o atenție deosebită, întrucât succesul afacerii ține în mare măsură de calitatea apei, dar și de posibilitatea exploatării pe termen lung. Costurile de relocare ale unei linii de îmbuteliere sunt semnificative, fapt pentru care e de preferat ca activitatea să se desfășoare cât mai mult timp în aceeași locație. Studiile preliminare încep cu studiul hărților de explorare geologică generală, pentru a se identifica zonele unde pânza freatică se află la adâncime mică, dar și ca structura solului să fie una permisivă forării puțului de alimentare, reducând astfel investiția inițială, cât și costurile de exploatare. Infrastructura rutieră este un alt factor important de care trebuie să ținem cont, pentru că ne va influența semnificativ costurile de distribuție, implicit și prețul produsului.

După ce sursa de apă a fost identificată se poate trece la următorul pas.

Determinarea investiției

Pentru a putea îmbutelia apă minerală sunt două etape principale: extracția și îmbutelierea propriu-zisă.

Extracția apei se face, de regulă, de la o adâncime de 3-400 de metri cu ajutorul unor pompe submersibile și a unor conducte, și se depozitează în rezervoare. Dacă alegerea locației a fost bine făcută, această adâncime poate scădea considerabil, reducând semnificativ valoarea investiției.

Următoarea etapă începe cu purificarea apei, proces tehnologic ce se efectuează în trei faze: curățarea brută (vă permite să eliminați impuritățile mari), purificarea (care vă permite să curățați apa de impuritățile mici de până la 1μm) și dezinfectarea (se poate efectua cu instalații de radiații ultraviolete sau de ozonizare). Aproape toate întreprinderile de vârf producătoare de apă potabilă utilizează tehnologia de ozonizare. Tehnologia permite dezinfectarea și îmbogățirea apei minerale cu oxigen, fapt care are efecte benefice asupra corpului uman, dar și un efect de conservare, care permite menținerea proprietăților apei pe o perioadă mai lungă de timp.

Acum apa este pregătită pentru îmbuteliere. Această operațiune este recomandat a se efectua cu ajutorul unei linii automate de îmbuteliere, pentru a crește volumul producției și a reduce personalul, având ca efect creșterea vânzărilor și reducerea cheltuielilor. În funcție de volumul producției ce se dorește a fi realizată, pot fi achiziționate linii de producție cu grade diferite de automatizare sau volum de lucru.

Vă prezentăm în continuare o linie de îmbuteliere cu o capacitate de 3000 de litri pe oră, considerată a fi o linie de capacitate medie.

Linia este compusă din trei elemente principale:

  • Tribloc automat de clătire, umplere și dopuire;
  • Carbonator;
  • Mașină liniară de etichetare cu clei rece.

Tribloc automat: format din clătitor automat cu 12 clești, mașină umplere isobarică automată cu 16 robineți și dopuitor automat cu un cap pentru dopuri de plastic prefiletate. Este echipat cu un sistem PLC cu ajutorul căruia este reglată capacitatea, controlată producția zilnică și eventualele anomalii.

Carbonatorul este un grup de carbonatare care realizează mixarea apei (vin, sucuri) cu CO2 necesar mașinilor de îmbuteliere isobarice. Este dotat cu pompă și răcitor de apă minerală cu schimbător de căldură (ΔT=10°C).

Mașina liniară de etichetare cu clei rece este inserabilă în linia de producție, dispune de panou de operare, conveior de trecere, iar capacitatea este controlabilă electronic. Opțional poate fi dotată și cu imprimantă ink-jet pentru lot și dată.

Pentru ca fluxul tehnologic să fie complet, este necesar a se achiziționa o mașină de ambalat pet-uri în baxuri în format 3×4 pentru recipienți de 0,5 litri și 2×3 pentru recipienți de 1,5 și 2 litri și o mașină de aplicat mânere pentru bax-uri.

În completarea acestor utilaje, antreprenorul poate prevede în planul de afaceri achiziția altor bunuri necesare desfășurării activității, cum ar fi:

  • autoutilitară pentru transportul materiilor prime sau pentru livrarea produselor finite către clienți;
  • aparate de ventilare necesare în spațiul de producție;
  • panouri fotovoltaice, pentru o economie considerabilă la costurile cu energia electrică;
  • echipamente IT sau softuri necesare, cum ar fi laptop, programe informatice de gestionare a stocurilor, program informatic de contabilitate și altele);
  • site de prezentare a afacerii sau magazin virtual, la care pot fi adăugate și cheltuieli cu promovarea.

În cazul în care investiția se va realiza prin intermediul unor fonduri europene sau naționale, antreprenorul poate lua în calcul faptul că, în multe cazuri, este posibilă și decontarea unor cheltuieli operaționale, însă pentru cel mult 12 luni de la semnarea acordului de finanțare. Dintre aceste cheltuieli le amintim doar pe cele mai importante: salarii și contribuții sociale, chirie și utilități.

Înființarea societății comerciale

Indiferent dacă se dorește sau nu accesarea de fonduri europene sau naționale, pentru a funcționa, o fabrică de lactate are nevoie de o formă juridică. Chiar dacă legislația în vigoare permite mai multe forme juridice de organizare, este recomandat a se înființa o Societate cu Răspundere Limitată (S.R.L.). Această formă de organizare permite accesarea mai multor programe de finanțare, atât în perioada de început pentru investiția inițială, cât și mai târziu pentru dezvoltare.

Este necesar ca în actul constitutiv al societății să fie introdus codul C.A.E.N. 1107 – Producția de băuturi răcoritoare nealcoolice; producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate, cod ce ulterior va trebui autorizat.

Această clasă include:

  • fabricarea băuturilor nealcoolice, cu excepția berii și vinului fără alcool
  • producția de ape minerale naturale și alte ape îmbuteliate
  • fabricarea băuturilor răcoritoare:
    • băuturi nealcoolice aromate și/sau îndulcite: limonadă, oranjadă, cola, băuturi din fructe, ape tonice etc.

Pentru autorizația de funcționare a codul C.A.E.N. 1107 este nevoie de următoarele autorizații de funcționare:

  • Autorizație D.S.V.
  • Autorizație Mediu
  • Autorizație sanitară de funcționare D.S.P.

Cu toate acestea, pentru autorizarea anumitor domenii de activitate, unele primării pot solicita avize sau autorizații suplimentare. Vă recomandăm să consulți pagina primăriei de pe raza localității unde vă veți desfășura activitatea.

Alegerea programului de finanțare

Există mai multe programe prin intermediul cărora se pot obține fonduri pentru această activitate. Principalele aspectele de care trebuie ținut cont atunci când alegem programul de finanțare sunt: mediul unde se realizează (urban/rural) și vechimea firmei (start up, activitate debutantă sau firmă cu istoric). Astfel vom putea alege între programe ca: Start Up Nation, Microindustrializare, Programul Național de Dezvoltare Rurală – submăsura 4.2 destinată procesării produselor agricole.

Pregătirea planului de afaceri

Fiecare program de finanțare are un ghid al solicitantului care este specific lui, și în care se precizează care sunt formalitățile ce trebuiesc îndeplinite, actele necesare și normele pentru fiecare etapă, de la solicitarea finanțării și până la terminarea perioadei de monitorizare. Cu toate acestea, există câteva elemente comune ce se regăsesc în majoritatea programelor, cum ar fi: cererea de finanțare (reprezintă un rezumat al proiectului), planul de afaceri (în care se prezintă structurat investiția, cu accent pe prezentarea ideii de afacere, analiza pieței, strategia de vânzări, analiza concurenței, veniturile și cheltuielile, prognoze economice pentru perioadele de implementare și monitorizare) și documente suport (cartea de identitate a responsabilului de proiect, certificatul de înregistrare a societății, oferte tehnico-financiare și declarații pe propria răspundere).

Depunerea proiectului

Depunerea proiectului se realizează în format electronic pe site-ul finanțatorului.  Este important ca înainte de depunere să fie verificate cu minuțiozitate toate documentele ce urmează a fi depuse, astfel încât să fie îndeplinite toate criteriile cerute în ghidul solicitantului.

După depunere urmează ca proiectul să fie analizat de către finanțator, evaluat în funcție de grila de punctaj prezentată în ghidul solicitantului, iar în caz de egalitate se vor aplica criterii de departajare suplimentare, care de obicei țin de numărul de locuri de muncă nou create, numărul persoanelor defavorizate angajate, ponderea echipamentelor și a utilajelor în bugetul prezentat.

Dacă vă doriți un astfel de proiect și considerați că aveți nevoie de ajutor pentru a-l pune în practică, vă stăm la dispoziție pentru sfaturi și consultanță specializată.