Pizzerie

Contrar credinței generale, pizza nu este cert originară din Italia. De fapt nu se știe cine a “inventat” această mâncare delicioasă. Deși cultura mediteraneeană are variante incipiente înrădăcinate în dieta lor, variante similare au fost descoperite și în Egipt, Babilon și Imperiul Persan. Se știe că în Grecia Antică mâncau o pâine rotundă și plată, deasupra căreia puneau diferite condimente și ingrediente. În cenușa rezultată în urma eruperii catastrofale a vulcanului Vezuviu din anul 79, au descoperit dovezi care ar indica faptul că o pâine rotundă din făină ar fi fost consumată la scară mare în acea perioada în Pompei și Neapolis (Neapolis fiind o colonie greacă care ulterior a devenit orașul Napoli). Însă, adevărul este că pizza putea fi inventată de oricine care a descoperit secretul combinării făinei cu apă și încălzirea acestui aluat pe o piatră fierbinte.

Istoria pizzei moderne a început o dată cu aducerea roșiilor în Europa din America, în secolul XVI. La început însă s-au bănuit a fi otrăvitoare, ca alte plante din familia Solanaceae. În secolul XVIII săracii din Napoli obișnuiau să pună sos de roșii peste pâinea lor plată. Așa s-a născut pizza pe care o cunoaștem astăzi. Cu timpul a câștigat popularitate și turiștii veneau special în zonele sărace din Napoli pentru a gusta diversele rețete de pizza, preparate de pizzaioli.

Pizzeria a fost și rămâne, chiar și după schimbările impuse de efectele pandemiei de coronavirus, una dintre afacerile cele mai tentante pentru un start-up. Costurile nu sunt atât de mari ca în cazul deschiderii unui restaurant, nici dotările atât de diversificate, pentru că meniul este, în general, specific. E nevoie doar de un plan de afaceri bine pus la punct pentru o pizzerie, capitalul inițial, echipamente performante, creativitate și o bună promovare. De la aceste date se poate construi în timp o afacere prosperă, mai ales dacă te racordezi la tendințele pieței sau ești mereu cu un pas înaintea ei. Iar dacă dorești o investiție mai sigură, ia în considerare cumpărarea unei francize. Nu trebuie uitată însă nici dezvoltarea unui serviciu de delivery, care tinde să se profileze ca o afacere de sine stătătoare.

Etapele proiectului

În prima fază antreprenorul trebuie să decidă forma de organizare a desfacerii produsului finit. Această decizie va influența în mare măsură nivelul investiției. După modalitatea de desfacere a produselor, există trei variante de organizare: tip restaurant, livrare la domiciliu sau servire la geam sau tejghea. Desigur, se poate opta și pentru combinarea a două dintre cele trei modalități de desfacere, restaurant și livrare la domiciliu sau servirea la geam sau tejghea și livrare la domiciliu.

Dacă se va lua decizia înființării unei pizzerii-restaurant trebuie luat în calcul că spațiul necesar va fi mult mai mare, deoarece în afara zonei de producție este necesară și o zona pentru clienți. Costurile pentru spațiu vor crește considerabil deoarece în afară de dimensiunea spațiului va fi nevoie și de o amenajare cât mai atrăgătoare, o ambianță  plăcută, dar și de o poziționare într-o zonă cu vad foarte bun. Toate acestea vor crește semnificativ investiția.

În situația în care se optează pentru varianta livrării produselor la domiciliu, scad costurile cu chiria și amenajarea spațiului, dar se va investi în mijloacele de transport cu care se vor face livrările, dar și în promovare, care va trebui să fie superioară variantei pizzeriei-restaurant.

Cea de a treia variantă, în care desfacerea produselor se va face la geam sau tejghea, necesită un spațiu de producție care să includă și unul redus pentru servire, dar poziționate în zonă cu vad bun. Pentru o astfel de activitate cele mai pretabile spații se află în mall-uri și în supermarket-uri, acolo unde pizza se poate vinde și la felie. Activitatea se poate desfășura și într-un container modern sau într-un spațiu comercial de mici dimensiuni, amplasat stradal, dar, de asemenea, este important ca zona să beneficieze de un vad comercial bun. Această variantă este cea care necesită cea mai mică investiție.

Evident, dacă la variantele restaurant sau geam/tejghea se adaugă și livrarea la domiciliu, investiția va crește, dar și profitul.

După decizia modalității de desfacere a produselor se poate trece la evaluarea investiției. Al doilea mare consumator de capital în cadrul acestei investiții este reprezentat de dotare. Elementul comun pentru toate modalitățile în care se poate realiza această afacere este spațiul de producție. Ne vom concentra pe acest aspect deosebit de important.

Dotarea

Dotarea pizzeriei cu utilaje profesionale de calitate nu doar va eficientiza timpul bucătarilor, ci se va reflecta și în produsele finite. Dacă ne dorim pizza cu blat pufos sau subțire, perfect format, gata în timp rapid avem nevoie de câteva utilaje specifice acestei activități.

Cuptor profesional pentru pizza

Alegerea acestui element deosebit de important în procesul de fabricație, trebuie să țină cont de mai mulți factori: locul de amplasare, puterea necesară, dimensiunea, sursa de alimentare ce se dorește a fi folosită etc. După tipul de energie, cuptoarele se împart în trei categorii: electrice, cu gaz sau cu lemne. Fiecare dintre aceste categorii are avantajele și dezavantajele ei. Nu putem face o recomandare în acest sens, decizia trebuie să aparțină antreprenorului, care, dacă nu are experiență în domeniu, este indicat a se informa temeinic înainte de luarea unei decizii.

Malaxor pentru aluat

Într-o pizzerie, brutărie sau patiserie calitatea aluatului este foarte importantă, așadar este fundamental să achiziționați mixerul potrivit pentru afacerea dumneavoastră, luând în considerare factori precum capacitatea, versatilitatea, viteza și durabilitatea, mixerul potrivit poate ajuta la creșterea productivității și a profitului.

Masa pentru preparat pizza

Pentru o bună calitate a produsului finit, masa de preparat pizza este absolut necesară într-un restaurant de profil. Acestea sunt mese frigorifice care pot păstra o temperatură constantă între 2 și 10°C, dotate cu vitrină de ingrediente și blat de granit pe care se poate lucra, fiind ideală pentru prelucrarea aluatului de pizza.

Formatoare de aluat

Un formator de aluat este ideal pentru optimizarea procesului de fabricare a pizzei, înlesnind operațiunile și minimizând tipul de procesare. Astfel, cu ajutorul unui formator de aluat, chiar și un amator, cu ingredientele potrivite, poate face o pizza demnă de un profesionist, atât în ceea ce privește calitatea produsului finit, cât și viteza de gătire a acestuia. Și cum majoritatea pizzeriilor din întreaga lume nu servesc doar un singur fel de pizza, considerăm că orice profesionist ar trebui să ia în calcul investiția în mai multe tipuri de aparate.

Tăvi și retine pentru pizza

Retinele sunt tăvi perforate, ideale pentru coacerea uniformă a pizzei, așadar eficiente într-un restaurant de profil. Planșetele din lemn de fag de diferite dimensiuni pentru porționarea pizzei în felii sunt utile pentru prezentarea produsului și servirea clienților. Este nevoie, de asemenea și de tăvi speciale pentru coacere, care să asigure distribuirea uniformă a căldurii.

Accesorii pentru pizzerie

În această categorie intră rolele de tăiat aluatul, paletele și lopata pentru pizza, distanțierul și feliatorul.

Vitrine frigorifice și frigidere

În afară de faptul că toate ingredientele necesare procesului de fabricație trebuie păstrate în condiții de temperatură scăzută, indiferent de varianta de desfacere a produselor va fi necesar să  se poată servi și băuturi răcoritoare sau bere. Așa că necesitatea achiziționării echipamentelor frigorifice este evidentă, această cheltuială fiind necesar a se include în buget.

Acestea sunt dotările minime pentru o pizzerie, urmând ca în funcție de varianta de desfacere a produselor pe care o va alege antreprenorul să fie adăugate și alte elemente.

Aspecte juridice

Punerea în practică a unei idei de afaceri trebuie să țină cont și de aspectele juridice pentru intrarea în legalitate a activității economice. Prin urmare, înainte de înființarea unei pizzerii, antreprenorul trebuie să aleagă forma juridică optimă pentru înființarea afacerii, să aleagă codul C.A.E.N. adecvat și să obțină o serie de avize și autorizații.

Există mai multe forme de organizare juridică posibile pentru o pizzerie, dar cele mai populare dintre ele sunt P.F.A (persoană fizică autorizată) și S.R.L. (societate cu răspundere limitată). Deși P.F.A.-ul are câteva avantaje, cele mai importante fiind legate de ușurința gestionării contabile a afacerii, o pizzerie cu perspective de dezvoltare ar trebui să aleagă, încă de la început, să-și desfășoare activitatea în cadrul unei S.R.L. În acest fel, societatea va putea să-și planifice dezvoltarea, să angajeze personal suplimentar, să realizeze investiții în utilaje și echipamente și, nu în ultimul rând, să acceseze fonduri nerambursabile europene sau naționale. Cele mai multe linii de finanțare care se deschid se adresează acestei forme de organizare juridică.

Încă de la înființare antreprenorul trebuie să prevadă în actul constitutiv codul C.A.E.N. potrivit. Pentru această activitate varianta optimă este 5610 – restaurante.

Această clasă include activitatea de asigurare a serviciilor de servire a mesei pentru clienți, fie că sunt serviți stând la masă sau se servesc singuri dintr-un galantar cu produse, fie că mănâncă mesele preparate în incintă, că le iau acasă sau că le sunt livrate la domiciliu. Aceasta include prepararea și servirea meselor pentru consumul imediat din autovehicule sau cărucioare fără motor.

Această clasă include activități din:

  • restaurante
  • bufete expres
  • restaurante fast-food
  • pizzerii
  • unități de alimentație care servesc pentru acasă
  • vânzători ambulanți la tonete de înghețată
  • cărucioare mobile care vând mâncare
  • prepararea hranei la standuri din piețe

Această clasă include de asemenea:

  • activități ale restaurantelor și barurilor conexe transportului, atunci când sunt efectuate de unități distincte, altele decât unitățile de transport.

La înființarea societății comerciale, codul C.A.E.N. detaliat mai sus va fi înscris în actul constitutiv, însă va fi autorizat la O.N.R.C. înainte ca activitatea să demareze efectiv.

Pentru buna funcționare a unității comerciale vor fi necesare și:

  • autorizație de la Direcția Sanitar-Veterinară;
  • autorizație de la D.S.P.;
  • autorizație de Mediu;
  • autorizație de securitate la incendiu;
  • autorizație de funcționare de la Protecția Muncii;
  • autorizație de funcționare finală emisă de Primăria locală;
  • depunerea dosarului la Direcția Generală a Finanțelor Publice pentru obținerea casei de marcat fiscalizate.

Planul de afaceri

Planul de afaceri este un document important în cazul în care se dorește obținerea unei finanțări nerambursabile din fonduri europene sau naționale. Însă, indiferent de sursa de finanțare, planul de afaceri ar trebui întocmit de către orice antreprenor interesat de lansarea unei afaceri. Un plan de afaceri întocmit corect acoperă cel puțin următoarele aspecte:

  • încasările prognozate;
  • cheltuielile generate de desfășurarea activității;
  • piața de desfacere, analiza principalilor concurenți;
  • analiză S.W.O.T.;
  • bugetul afacerii;
  • sursele de finanțare.

În cazul unei pizzerii, cele mai importante costuri operaționale sunt reprezentate de:

  • achiziția materiei prime;
  • salarii și contribuțiilor sociale aferente;
  • chirie;
  • utilități;
  • reclamă.

Obținerea finanțării

Programele de finanțare europene și naționale sprijină astfel de investiții, astfel că înființarea unei pizzerii poate beneficia de ajutor financiar nerambursabil.

Alegerea corectă a programului de finanțare poate face diferența între a obține sau nu finanțare nerambursabilă. În fiecare an sunt lansate mai multe programe de finanțare a planurilor de afaceri din diferite domenii. Fiecare program își propune să sprijine anumite sectoare economice, existând astfel programe dedicate  producției, serviciilor, comerțului, agriculturii, dar și pe criterii de poziționare geografică, cum ar fi mediul urban, urban mic, rural, sau în funcție de nivelul de dezvoltare a diferitelor zone ale țării. De asemenea există programe dedicate afacerilor cu istoric sau debutante, cu aport personal mai mare sau mai mic.

Pregătirea documentației

În general documentația diferă de la un program la altul, dar există și elemente comune, cum ar fi planul de afaceri și cererea de finanțare. Documentele specifice fiecărei linii de finanțare se regăsesc în ghidul solicitantului ce se publică în perioada premergătoare deschiderii respectivei linii.

Planul de afaceri este cel mai important și mai complex document cerut în majoritatea liniilor de finanțare. Structura lui depinde de la o linie de finanțare la alta, se regăsește în ghidul solicitantului, și cuprinde, în general, informații legate de venituri, cheltuieli operaționale, analiza pieței, a potențialilor clienți, a competitorilor, analiză economico-financiară și prognoze pentru un orizont de timp de până la cinci ani.

Documentele suport care sunt cerute, în majoritatea cazurilor, împreună cu planul de afaceri sunt ofertele financiare și tehnice pentru echipamente, C.U.I.-ul societății, documente ce atestă dreptul de folosință a spațiului unde se propune desfășurarea activității și declarații pe proprie răspundere a responsabilului legal al societății.

Depunerea proiectului și solicitarea ajutorului nerambursabil

După pregătirea documentelor, se va trece la depunerea lor în format electronic în cadrul aplicației disponibilă pe site-ul finanțatorului. Depunerea se poate realiza doar în intervalul de timp în care sesiunea este activă, iar pentru aceasta va fi necesar ca antreprenorul sau consultantul său să deschidă un cont de utilizator în platformă.

Evaluarea proiectelor se va face pe baza unei grile de punctaj regăsită în cadrul Ghidului Solicitantului, însă ea diferă de la un program de finanțare la altul. Departajarea proiectelor, atunci când proiectele depuse depășesc bugetul alocat liniei de finanțare respective, se va face în funcție de punctajul obținut de fiecare proiect în parte, în ordine descrescătoare a punctajelor obținute de către acestea.

Dacă vă doriți un astfel de proiect și considerați că aveți nevoie de ajutor pentru a-l pune în practică, vă stăm la dispoziție pentru sfaturi și consultanță specializată.