Spălătorie de haine self service

O spălătorie self-service este un loc unde clienții își pot spăla și usca hainele folosind mașinile de spălat și uscătoarele disponibile. Acestea sunt de obicei mașini industriale, capabile să proceseze volume mari de haine într-un timp scurt. Utilizatorii plătesc pentru fiecare ciclu de spălare și uscare, oferindu-le astfel control total asupra costurilor.

Deschiderea unei spălătorii self-service are mai multe avantaje. În primul rând, aceasta necesită o interacțiune minimă cu clienții, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de un număr mare de angajați. În al doilea rând, costurile de operare sunt relativ scăzute, în special dacă se compară cu o spălătorie tradițională. În al treilea rând, este o afacere care poate funcționa în orice moment al zilei, oferind flexibilitate atât pentru proprietar, cât și pentru clienți.

O spălătorie self-service este atractivă pentru o varietate de clienți. Aceasta poate fi o soluție excelentă pentru studenții care locuiesc în cămine, pentru persoanele care locuiesc în apartamente mici fără mașini de spălat sau pentru cei care au nevoie să spele articole mari, cum ar fi păturile sau covoarele, care nu se încadrează în mașinile de spălat standard. De asemenea, aceasta poate fi atractivă pentru cei care doresc să economisească timp, permițându-le să spele volume mari de haine deodată.

Investiția necesară

Identificarea locației unde va fi amplasată spălătoria este punctul de plecare în conturarea bugetului, asta deoarece o spălătorie cu autoservire nu va fi solicitată dacă o deschideți într-o zonă rezidențială, unde aproape toată lumea are o mașină de spălat. Cel mai bine este să faceți acest lucru într-o zonă în care există multe pensiuni, hoteluri, cafenele, restaurante sau cămine.  Numai în acest caz planul de afaceri va fi eficient. Din acest motiv, costurile cu chiria vor fi mai mari decât cele în care amplasarea poate fi făcută și în zone mărginașe.

Amenajarea spațiului este un alt punct important pentru această afacere. Trebuie ținut cont de faptul că vor petrece ceva timp clienții în locație, așa ca amenajarea trebuie să vină și în întâmpinarea acestei probleme, nu doar a aspectului general.

Echipamentele sunt de asemenea foarte importante. Ele vor da calitatea serviciului ceea ce se va reflecta în mod direct în gradul de satisfacție al clienților. Nu este recomandat ca la acest capitol să se facă economii, deoarece o calitate superioară a echipamentelor și a utilajelor va asigura nu doar calitatea procesului de curățare, ci și un număr mai mic de intervenții pentru reparații.

O dotare minimă pentru a demara această afacere, trebuie să cuprindă măcar:

 • Mașini de spălat rufe – 5 unități. Dintre acestea, 3 cu un volum de 5 kg, 1 pentru 6 kg și 1 pentru 10-12 kg;
 • Uscătoare. Ideal ar fi să fie cumpărate după numărul de mașini de spălat, dar pentru început trei sunt suficiente;
 • Mese de calcat, este nevoie de 3 unități;
 • Mobilă. Este foarte important ca acesta să fie practică – confortabilă și fiabilă, dar, în același timp, nu trebuie să mergeți la extreme și să puneți scaune de plastic sau bănci din lemn în spălătorie. O soluție mai bună pentru acest plan de afaceri ar fi dotarea camerei cu o canapea, o măsuță de cafea și scaune moi, care să confere confort clienților;
 • Produse chimice de uz casnic, trebuie să fie de înaltă calitate. Acesta este unul dintre cele mai importante puncte ale unui plan de afaceri în acest domeniu, alături de amplasare și echipamente;
 • Echipament opțional: hotspot wifi, laptop, camere de supraveghere, sistem de incendiu si alarmă de securitate. Pentru a obține venituri suplimentare, puteți instala aparate de cafea și gustări.

Dacă ați finalizat etapele enumerate mai sus, a venit timpul să calculați bugetul de marketing. Un aspect esențial pentru orice afacere, inclusiv pentru o spălătorie de haine self-service, este dezvoltarea și implementarea unei strategii de marketing eficiente. Într-un domeniu atât de competitiv, este vital să te diferențiezi și să atragi clienți. Ca să puteți face acest calcul într-un mod cât mai realist, este nevoie ca mai întâi să stabiliți strategia pe care o veți aborda și instrumentele prin care o veți implementa. Este recomandat să țineți cont de următoarele:

 • Poziționarea Unică pe Piață. În primul rând, trebuie să identificați ceea ce vă face unic pe piață. Poate că oferiți cele mai rapide mașini de spălat, poate că aveți programul de funcționare cel mai lung sau poate oferiți un spațiu special amenajat pentru așteptare în timp ce hainele se spală. Indiferent care este avantajul dumneavoastră, asigurați-vă că îl promovați.
 • Branding și Identitate Vizuală. A crea un brand puternic și o identitate vizuală atractivă poate face diferența în atragerea clienților. Asigurați-vă că logo-ul dumneavoastră și culorile brandului sunt vizibile și atrăgătoare, iar mesajul brandului este clar și consecvent în toate materialele de marketing.
 • Online Marketing. Prezența online este crucială în era digitală. Un site web bine proiectat și ușor de navigat este obligatoriu. De asemenea, ar trebui să te gândești la optimizarea motoarelor de căutare (SEO) pentru a te asigura că potențialii clienți te pot găsi atunci când caută o spălătorie în zona lor. Social media este un alt canal de marketing online eficient. Poți posta actualizări regulate, promoții sau chiar sfaturi de îngrijire a hainelor pentru a angaja și atrage clienți.
 • Parteneriate Locale. Colaborarea cu alte afaceri locale poate fi benefică pentru toată lumea. De exemplu, poți încheia un parteneriat cu o cafenea locală pentru a oferi reduceri reciproc clienților. De asemenea, poți face parteneriate cu complexe de apartamente sau universități pentru a oferi servicii speciale pentru rezidenți sau studenți;
 • Programe de recompensare  a clienților. Un program de recompensare a clienților, prin care să fie încurajați să revină, poate fi o modalitate excelentă de a câștiga fidelitatea lor. Puteți oferi, de exemplu, o spălare gratuită după un anumit număr de spălări plătite.

Toate aceste tactici de marketing pot ajuta la atragerea și păstrarea clienților pentru o spălătorie de haine self-service. Cu o strategie de marketing bine gândită și bine implementată, afacerea dumneavoastră poate înflori într-un domeniu competitiv.

Înființarea societății comerciale

Este obligatoriu a se înființa o societate comercială, chiar dacă se dorește sau nu accesarea fondurilor nerambursabile. La înființare, trebuie să țineți cont de faptul că aproape toate programele de finanțare se includ S.R.L.-urile (Societate cu Răspundere Limitată). Așa că, această variantă este optimă din acest punct de vedere, putând accesa fonduri și pentru start-up, și ulterior pentru dezvoltare.

Un aspect foarte important la înființarea societății comerciale este includerea în actul constitutiv a codului C.A.E.N. 9601 – Spălarea și curățarea (uscată) articolelor textile și a produselor din blană, care vă permite:

 • spălarea și curățarea uscată, călcarea etc., a tuturor tipurilor de articole de îmbrăcăminte (inclusiv din blană) și textile, utilizând echipamente mecanice, manuale sau mașini cu auto-servire ce funcționează cu monede, pentru publicul larg sau pentru clienți industriali sau comerciali
 • colectarea și livrarea lenjeriei
 • șamponarea carpetelor și covoarelor; curățarea draperiilor și a perdelelor, la domiciliul clienților sau nu
 • curățarea rufăriei, uniformelor de lucru și altor articole similare, de către spălătorii

Codul C.A.E.N. nu trebuie autorizat la momentul înființării societății comerciale, ci înainte de începerea producției. Pentru autorizația de funcționare este necesar a se obține și o autorizație de mediu. Cu toate acestea, pentru autorizarea anumitor domenii de activitate, unele primării pot solicita avize sau autorizații suplimentare. Vă recomandăm să consultați pagina primăriei de pe raza localității unde vă veți desfășura activitatea.

Pregătirea documentației

După stabilirea investiției necesare și înființarea societății comerciale, următorul pas spre obținerea finanțării nerambursabile este pregătirea proiectului. Există trei categorii de documente necesare în această etapă:

 • cererea de finanțare;
 • planul de afaceri;
 • documente suport.

Cererea de finanțare este un document pe care antreprenorul sau consultantul său îl va completa cu date privind societatea comercială și proiectul propus spre finanțare.

Planul de afaceri este documentul cel mai complex și important dintre toate documentele ce urmează a fi depuse. Informațiile pe care le cuprinde sunt următoarele:

 • prezentarea societății comerciale;
 • strategia societății comerciale pentru următorii ani;
 • prezentarea proiectului;
 • analiza S.W.O.T. – puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări;
 • resursele umane implicate în proiect;
 • analiza pieței și a mediului concurențial;
 • justificarea necesității proiectului.

Documentele suport sunt cerute pentru a justifica informațiile cuprinse în planul de afaceri, și sunt:

 • cartea de identitate a solicitantului;
 • certificatul de înmatriculare a societății comerciale;
 • oferte tehnice și financiare pentru echipamentele ce urmează a fi achiziționate;
 • declarații pe propria răspundere semnate de către reprezentantul sau împuternicitul societății comerciale.

Depunerea proiectului

Toți finanțatorii dispun de câte un site, fapt pentru care depunerea se va face în format electronic. Este singura formă în care se depun proiecte spre finanțare în ziua de azi. Fiecare finanțator concepe pentru fiecare linie de finanțare un ghid al solicitantului, în care vom regăsi regulile ce trebuie respectate pentru a obține finanțarea, grila de punctare a proiectelor, dar și criteriile de departajare a solicitanților în cazul în care vor exista proiecte cu același număr de puncte.

Iată câteva exemple de criterii de departajare:

 • numărul locurilor de muncă create prin proiect;
 • numărul de șomeri, proaspăt absolvenți sau persoane defavorizate ce vor fi angajate;
 • domeniul de activitate (codul C.A.E.N.)
 • ponderea utilajelor și a echipamentelor în proiect;
 • criteriul aferent componentei de dezvoltare durabilă.

Dacă vă doriți un astfel de proiect și considerați că aveți nevoie de ajutor pentru a-l pune în practică, vă stăm la dispoziție pentru sfaturi și consultanță specializată.