Spălătorie Universală

În ritmul alert al vieții moderne, cu oameni și instituții care se luptă cu timpul și resursele, serviciile care facilitează flux continuu devin esențiale. O astfel de necesitate este reprezentată de o spălătorie universală – un loc unde nu doar hainele, ci și lenjeria de pat, echipamentele de restaurant, textilele de spital și multe altele pot fi curățate eficient și profesional. Aceasta constituie o oportunitate de afaceri valoroasă pentru cei interesați de un domeniu în plină expansiune. Trendurile actuale indică o cerere crescută pentru serviciile de spălătorie profesională. În metropole, în zonele cu spațiu de locuit limitat sau în instituțiile care au nevoie de curățenie și igienă impecabilă, cum ar fi restaurantele, spitalele, hotelurile și căminele, o spălătorie universală devine o necesitate. Creșterea acestei cereri face ca o astfel de afacere să fie atractivă pentru potențialii investitori.

Înființarea unei spălătorii universale nu presupune o investiție inițială exorbitantă. Echipamentul necesar poate fi procurat la costuri competitive, iar cheltuielile de operare sunt relativ mici. Deși aceste costuri pot varia în funcție de dimensiunea și complexitatea spălătoriei, în general, ele rămân accesibile.

O spălătorie universală este destul de simplu de operat. Procesul de spălare este larg automatizat, iar administrarea afacerii nu necesită competențe tehnice deosebite, iar odată ce afacerea intră pe calea succesului, există multe oportunități de dezvoltare. Puteți deschide mai multe puncte de lucru, puteți extinde gama de servicii, cum ar fi spălarea industrială sau livrarea la domiciliu, sau puteți adopta tehnologii avansate pentru a vă îmbunătăți și mai mult serviciile.

În afară de beneficiile financiare, lansarea unei spălătorii universale poate avea un impact pozitiv asupra comunității. Pot fi create locuri de muncă, se poate contribui la protecția mediului prin utilizarea unor metode de spălare eficiente energetic și puteți oferi un serviciu de înaltă valoare care îmbunătățește calitatea vieții în comunitate.

Investiția necesară

Primul pas îl reprezintă găsirea unei locații adecvate acestei activități. În funcție de piața de desfacere vizată și de modul de operare, locația diferă și ca amplasament, și ca dimensiune. Spre exemplu, dacă vizați clienți casnici, care aduc personal produsele pentru curățat, va fi suficient un spațiu mai mic, dar va trebui amplasat într-o zonă comercială cu un trafic cât mai mare, dacă asigurați ridicarea și livrarea produselor și vizați și consumatori mai mari, cum ar fi restaurante, hoteluri, spitale, cămine, spațiul de desfășurare a activității poate fi mai retras, dar va fi mult mai mare. În plus, trebuie luat în considerare și faptul că acest spațiu poate necesita renovare sau conectarea la utilități, ceea ce ar genera costuri suplimentare.

Dotarea cu utilaje și echipamente reprezintă partea cea mai consistentă a investiției. Și la acest capitol necesitățile, implicit costurile, variază în funcție de modul de operare și de publicul țintă. Totuși, indiferent de dimensiunea unității și de modul de desfășurare a activității, vor fi necesare mașini de spălat și uscătoare industriale care pot procesa volume mari de produse în mod eficient, mașini de curățat chimic, prese de călcat, mobilier atât pentru zona productivă, cât și pentru zona administrativă, echipament de calcul pentru administrarea afacerii. Cu cât bugetul alocat acestei investiții este mai mare, cu atât procesul tehnologic poate fi mai automatizat, depinzând mai puțin de factorul uman și având un randament tehnologic și financiar mai mare.

Utilajele de bază dintr-o spălătorie sunt următoarele:

– mașină de curățat chimic;

– manechin format;

– presă universală;

– masă de predetașat;

– masă de călcat cu fier vaporizant;

– mașină de curățat umed;

– mașină de spălat cu storcător;

– uscător rotativ;

– calandru de călcat pentru rufe plate;

– set prese de călcat lenjerie

Pe lângă aceste utilaje de bază, mai pot fi utilizate:

– mașină de marcat;

– prese de călcat specializate pe părți de confecție (manșete și gulere, mâneci, piepți și spate etc.);

– conveioare de transport obiecte între fazele tehnologice;

– mașini de ambalat în folie.

Pentru a avea condiții optime de lucru, mai sunt necesare următoarele accesorii:

– cărucioare care dispun de coșuri – pentru obiectele murdare și cele curăâate;

– rafturi pe care se pun obiectele de lenjerie călcate (acestea pot fi fixe sau mobile);

– perii de păr și paie (sau echivalent);

– dulapuri.

Opțional:

– masă de spălat manual;

– ligheane, căzi, coșuri, lăzi etc. În general, utilajele funcționează cu energie electrică și utilizează un agent termic care poate fi curentul electric (rezistențe de încălzire), aburul saturat – furnizat fie de o centrală termică din zonă, fie de un generator de abur al unității de spălătorie, fie de generatoare de abur proprii încorporate în fiecare utilaj care necesită abur –, gazele naturale, apa fierbinte.

De asemenea va fi necesar a se achiziționa și detergenți, balsamuri, înălbitori, saci pentru rufe, coșuri și alte consumabile fără de care activitatea nu s-ar putea desfășura corespunzător.

Orice afacere, cu atât mai mult una aflată la început de drum, necesită un buget de marketing. Ca și în cazul echipamentelor, bugetul și strategia diferă în funcție de modul de operare și de piața de desfacere pe care se dorește a se intra. Colaborarea cu specialiști în domeniu poate aduce rezultate remarcabile, dar va genera și costuri pe măsură.

Trebuie luat în calcul și un fond de rulment, care, de asemenea, este direct proporțional cu dimensiunea investiției. Acesta ar trebui să acopere pentru câteva luni cheltuielile cu chiria, personalul, utilitățile și marketingul.

Acestea sunt doar câteva dintre costurile asociate cu deschiderea unei spălătorii. Planificarea financiară atentă și cercetarea temeinică înainte de a începe afacerea, vă pot ajuta să evitați surprizele neplăcute și să vă asigurați că aveți tot necesarul pentru a vă lansa cu succes.

Înființarea societății comerciale

După ce a fost realizat planul de afaceri putem trece la punerea în practică, iar primul pas îl reprezintă înființarea unei societăți comerciale.

Pentru asta va fi nevoie să alegeți forma de organizare a societății. Cele mai comune tipuri sunt societatea pe acțiuni (SA), societatea cu răspundere limitată (SRL) și societatea în nume colectiv (SNC). Fiecare are avantaje și dezavantaje, deci va trebui să luați în considerare factori precum numărul de fondatori, capitalul disponibil și nivelul de risc pe care sunteți dispus să-l asumați.

Următorul pas este redactarea actului constitutiv. Actul constitutiv este documentul care stabilește regulile de funcționare a societății. El include informații precum numele societății, obiectul de activitate, capitalul social, sediul social și structura de conducere. Actul constitutiv trebuie redactat cu atenție și, în multe cazuri, este recomandat să fie revizuit de un avocat. Este de asemenea important ca acesta să includă codul C.A.E.N.  9601 – Spălarea și curățarea (uscată) articolelor textile și a produselor din blană, care vă permite:

 • spălarea și curățarea uscată, călcarea etc., a tuturor tipurilor de articole de îmbrăcăminte (inclusiv din blană) și textile, utilizând echipamente mecanice, manuale sau mașini cu auto-servire ce funcționează cu monede, pentru publicul larg sau pentru clienți industriali sau comerciali
 • colectarea și livrarea lenjeriei
 • șamponarea carpetelor și covoarelor; curățarea draperiilor și a perdelelor, la domiciliul clienților sau nu
 • curățarea rufăriei, uniformelor de lucru și altor articole similare, de către spălătorii

Accesarea fondurilor nerambursabile

Alegerea programului optim de finanțare este prima etapă în procesul de accesare a fondurilor nerambursabile. Trebuie ținut cont de caracteristicile liniei de finanțare, care de obicei sunt diferențiate pe criterii de:

 • vechime (start-up sau firmă cu istoric);
 • amplasament (rural sau urban);
 • valoarea investiției;
 • contribuție proprie;
 • eligibilitatea cheltuielilor;
 • eligibilitatea activităților.

Documentația pe care trebuie să o pregătiți în vederea accesării unei linii de finanțare, diferă de la un program la altul, se regăsește în Ghidul Solicitantului și, în general, este compusă din:

 • plan de afaceri;
 • cerere de finanțare;
 • documente suport;
 • declarații pe proprie răspundere.

Planul de afaceri reprezintă documentul a cărui pregătire solicită cunoștințe economice și o bună cunoaștere a afacerii ce trebuie prezentată. În cadrul acestui document se vor prezenta veniturile și cheltuielile pe care se preconizează că le va genera desfășurarea activității cafenelei.

Documentele suport este foarte important a fi obținute din surse oficiale. În mediul online se vehiculează tot felul de modele (completate sau nu) ale documentelor necesare. Este recomandat ca întreaga documentație să fie obținută de pe site-ul oficial al finanțatorului.

Cererea de finanțare este un rezumat al planului de afaceri, care conține datele de identificare ale societății care aplică pentru finanțare, ale reprezentantului legal al societății și date elocvente ale investiției. În majoritatea cazurilor modelul cererii de finanțare este prezentat de finanțator, fiecare având aspecte personalizate.

Depunerea proiectului

După ce planul de afaceri a fost realizat, cererea de finanțare completată și obținute toate celelalte documentele solicitate de finanțator, urmează depunerea proiectului și solicitarea sprijinului financiar.

Această operațiune se poate face doar în format electronic pe site-ul agenției sau a ministerului care gestionează respectivul program de finanțare. Toate documentele ce urmează a fi depuse vor fi, în prealabil, semnate electronic. Depunerea se va realiza în perioada în care sesiunea de depuneri este activă.

Dacă vă doriți un astfel de proiect și considerați că aveți nevoie de ajutor pentru a-l pune în practică, vă stăm la dispoziție pentru sfaturi și consultanță specializată.