Ajutor de Stat pentru producții audiovizuale

Apelul de proiecte vizează finanțarea producției de opere audiovizuale în România. Se finanțează proiecte cinematografice și seriale, în conformitate cu prevederile schemei de ajutor de stat reglementată de HG nr. 421/2018.

Beneficiari eligibili

Beneficiarii eligibili sunt producătorii români sau străini împreună cu un partener local de implementare.

Aria de implementare a proiectului

Aria de implementare a proiectelor este întreg teritoriul României.

Se finanțează

Obiectivul specific al schemei de ajutor de stat este acordarea de sprijin financiar pentru producția de opere audiovizuale pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 421/2018.

Furnizorul prezentei scheme de ajutor de stat este Ministerul Culturii, iar administrator al schemei de ajutor de stat este Oficiul de Film şi Investiţii Culturale.

Proiectele includ următoarele categorii de opere audiovizuale:

Lungmetraje: filme cu durata de peste 60 de minute.

Scurtmetraje: filme cu durata de până la 60 de minute.

Seriale și miniserii: producții audiovizuale divizate în mai multe episoade.

Documentare artistice: filme ce abordează subiecte artistice sau culturale.

Animatii: filme realizate prin tehnici de animație, inclusiv animație 2D sau 3D.

Valoare maximă a finanțării

Valoarea maximă a ajutorului de stat nu poate depăși echivalentul în lei al sumei de 10 milioane euro pentru fiecare proiect finanțat din această schemă.

Ajutorul de stat constă în decontări financiare nerambursabile în cuantum de 30% din totalul cheltuielilor eligibile realizate pe teritoriul României.

Bugetul disponibil pentru semnarea de acorduri de finanțare este de 154 milioane lei.

Cofinanțare

Intensitatea maximă a ajutorului de stat acordat pentru producţia de opere audiovizuale nu va depăși 50% din bugetul total al proiectului, procentul de cofinanțare al solicitantului fiind de 50%.

Pentru coproducțiile UE, rambursarea poate ajunge până la 60% din buget, procentul de cofinanțare al solicitantului fiind de 40%.

Pentru activitățile de preproducţie, intensitatea ajutorului nu depăşeşte 100% din costurile eligibile.

Condiții de eligibilitate

Solicitantul sau beneficiarul trebuie să fie o persoană juridică, înregistrată în România.

Solicitantul sau beneficiarul trebuie să fie producător sau coproducător al proiectului audiovizual pentru care solicită finanțare în cadrul schemei de ajutor de stat.

Solicitantul sau beneficiarul trebuie să fie titularul drepturilor de autor sau să aibă dreptul de a exploata proiectul audiovizual pe teritoriul României.

Solicitantul sau beneficiarul trebuie să fi achitat taxa de înregistrare în cadrul schemei de ajutor de stat.

Taxa de înregistrare a proiectului, în cuantum de 1.000 lei, se va achita în contul IBAN RO82TREZ70120G335000XXXX deschis la Trezoreria Sector 1, beneficiar Oficiul de Film și Investiții Culturale, având CIF 48659287, iar dovada achitării taxei se va anexa documentației de proiect.

Se va depune scenariul integral, în limba română, împreună cu cererea de înregistrare a proiectului sau, cel mai târziu, împreună cu cererea de finanțare.

În cazul serialelor pentru care scenariile integrale nu sunt disponibile la data înregistrării proiectului, solicitantul poate depune scenariul complet al fiecărui episod, în limba română, cu cel puțin zece zile lucrătoare înainte de începerea filmării pentru respectivul episod.

Beneficiarul va depune la sediul Oficiului înregistrarea pe suport electronic a produsului cultural finalizat în maximum 5 ani de la data ultimei zile de filmare pe teritoriul României.

Începerea lucrului înainte de depunerea cererii de înregistrare atrage respingerea proiectului.

Solicitantul transmite Oficiului prin Platformă o cerere de înregistrare, în forma prevăzută în Anexa 1.1 la prezenta procedură, însoțită de documentele prevăzute în Anexa 1.2.

Proiectul îndeplinește criteriile pentru încadrarea ca „produs cultural“.

Proiectul se desfășoară pe teritoriul României.

Implementarea proiectului pe teritoriul României trebuie să înceapă în termen de maxim 60 de zile calendaristice, iar prima zi de filmare pe teritoriul României trebuie să aibă loc în termen de cel mult 9 luni de la data emiterii Certificatului de eligibilitate.

Certificatele de eligibilitate şi acordurile de finanţare nu sunt transferabile.

Cererile de plată se depun în termen de 9 luni de la data semnării acordului de finanţare, dar nu mai târziu de data de 1 noiembrie 2028.

Cheltuieli eligibile/neeligibile

Sunt eligibile cheltuielile efectuate după data depunerii cererii de înregistrare a proiectului, respectiv:

onorarii, salarii și alte plăți către persoane fizice în legătură cu activitatea acestora direct legată de realizarea unei opere audiovizuale eligibile

orice fel de plăți pentru bunuri furnizate și servicii prestate de către persoane juridice, dacă bunurile și/sau serviciile respective sunt direct legate de producția operei audiovizuale eligibile.

Criterii de evaluare și selecție

Analiza și evaluarea proiectelor se va realiza de către Comisia de Film.

Criteriile pentru încadrarea ca „produs cultural” sunt:

A. Conținutul cultural, maxim 18 puncte:

Subiectul/Materialul care a stat la baza scenariului se bazează pe un eveniment (evenimente), parte a culturii/istoriei/mitologiei/religiilor din România sau Europa, 3 puncte

Opera audiovizuală se bazează pe un personaj (real sau fictiv)/personalitate care aparţine culturii/istoriei/societăţii/religiilor

româneşti sau europene, 3 puncte

Subiectul/Materialul care a stat la baza scenariului se bazează pe o operă adaptată dintro operă ce aparține altei discipline artistice

(muzică, pictură, operă, teatru) creată de un autor cetățean român sau european, 3 puncte

Versiunea finală a filmului este în una dintre limbile oficiale UE, 9 puncte

B. Contribuția culturală, maxim 9 puncte:

Opera audiovizuală/Subiectul promovează identitatea etnoculturală românească sau europeană, 3 puncte

Opera audioizuală/Subiectul reflectă valorile importante româneşti sau europene, cum ar fi diversitate/solidaritate, egalitate/protecţia

minorităţilor sau drepturilor omului/toleranţa/protecţia mediului/respectul pentru tradiţii culturale sau familie, 3 puncte

Opera audiovizuală este o operă care propune o formă inovativă de expresie artistică prin mijloace sau conţinut sau contribuie la dezvoltarea genului său cinematografic, 3 puncte

C. Echipa implicată în realizarea filmului şi utilizarea resurselor naţionale, maxim 22 de puncte:

Implicarea în realizarea proiectului a cetăţenilor români sau din SEE, maxim 7 puncte (se acordă 1 punct pentru fiecare):

regizor

producător/line producer

actor principal

cel puţin doi actori secundari/actori-voce

cel puţin unul dintre următorii: director de imagine, scenarist, compozitor, artist animator, editor imagine

cel puţin unul dintre următorii: scenograf/art director, costume designer, make-up artist, hairstyle artist, editor sunet, instrumentişti/orchestră

cameraman/operator imagine, asistent regie (1st AD), director de film/production manager, supervizor post producţie; inginer sunet, colorist.

Implicarea în realizarea proiectului a cetăţenilor români sau SEE, alţii decât cei menţionaţi la punctul anterior, 4 puncte

Numărul de zile de filmare în România, maxim 7 puncte:

Se acordă 3 puncte dacă peste 10% din totalul numărului de zile de filmare sunt în România, dar mai mult de o zi de filmare.

Se acordă 4 puncte dacă peste 20% din totalul numărului de zile de filmare sunt în România.

Se acordă 5 puncte dacă peste 30% din totalul numărului de zile de filmare sunt în România.

Se acordă 6 puncte dacă peste 40% din totalul numărului de zile de filmare sunt în România.

Se acordă 7 puncte dacă 50% sau mai mult din totalul numărului de zile de filmare sunt în România.

Finalizarea producţiei filmului se desfăşoară

în România, 4 puncte.

Punctajul total care poate fi acumulat este de 49 de puncte.

Punctajul minim pentru a se califica ca proiect cultural este de 18 puncte.