Atelier de lumânări

Fără îndoială, lumânările, și mai ales cele decorative, sunt foarte populare în zilele noastre. Ele sunt unele dintre cele mai plăcute și accesibile produse de ambianță, datorită frumuseții, uneori chiar magiei, reușesc să aducă culoare și mireasmă în casele pe care le împodobesc. Au capacitatea de a crea o ambianță și o căldură specifice unui sentiment de calm și bunăstare. Orice îndrăgostit vă poate vorbi și despre romantismul și senzualitatea ce pot fi obținute cu câteva lumânări așezate discret în cameră.

Studii recente arată că:

  • zilnic în 50% dintre case se aprind lumânări parfumate;
  • în 80% dintre hoteluri și restaurante ne așteaptă la masă lumina unei lumânări;
  • 35% dintre cadouri reprezintă lumânări decorative și parfumate;
  • 97% dintre centrele de relaxare folosesc lumânări parfumate.

Dacă încă aveți dubii despre șansele de reușită alei unei astfel de afaceri, iată câteva dintre avantajele pe care le prezintă această afacere:

  • produsele se vând tot timpul anului, cu precădere în perioadele sărbătorilor;
  • este o afacere flexibilă (putem lucra cu familia sau în timpul liber);
  • ne oferă posibilitatea să ne punem în valoare imaginația și talentul;
  • este o afacere ce poate fi dezvoltată foarte mult;
  • are o piață de desfacere cu potențial ridicat:
    • magazine de cadouri;
    • magazine de decorațiuni;
    • florării (unde se por comercializa lumânări pentru nuntă, botez sau decorative);
    • saloane de masaj sau centre de frumusețe (pentru aromoterapie și relaxare);
    • restaurante, hoteluri, pensiuni, aproape orice spațiu de alimentație publică;
    • firme care organizează evenimente speciale (nunți, botezuri).

Este mai mult ca sigur că rolul lor decorativ, parfumul lor plăcut, dar și toate celelalte beneficii pe care le au, le vor ține pentru totdeauna în viață pe piață.             

Investiția

Producția de lumânări poate fi organizată și la domiciliu, ceea ce reduce semnificativ investiția inițială. În cazul unui atelier mic, cu o producție pe măsură, o singură persoană poate face față cu succes provocării. Desigur, dacă faci totul singur, nu vei putea să câștigi prea mult, dar această afacere mică poate aduce un câștig suplimentar. În plus, procesul de fabricare a lumânărilor vă poate face atât de pasionat de această activitate încât poate deveni hobby-ul dumneavoastră. Și ce poate fi mai plăcut decât să îmbini un hobby cu beneficiile materiale? Dar dacă ne dorim mai mult de atât, este nevoie să facem un plan de afaceri după toate regulile lui, să înființăm o societate comercială și să încercăm să accesăm fonduri europene sau naționale nerambursabile.

Pentru a putea stabili dimensiunile investiției, trebuie mai întâi să cunoaștem producția și să decidem tipurile de produse ce urmează a fi realizate.

După materialul din care sunt realizate, lumânările pot fi din ceară (naturală sau sintetică) sau din parafină.

Ceara este un produs solid sintetic sau natural (de origine animală, vegetală sau minerală), insolubil în apă şi care se topeşte la temperaturi destul de joase. Înainte de descoperirea parafinei în 1850, ceara de albine şi grăsimile animale erau în Europa şi America principalele materii prime folosite pentru confecţionarea lumânărilor, în alte zone geografice, oamenii exploatau resursele naturale disponibile pentru obţinerea altor tipuri de ceară, cum ar fi ceara de bumbac, ceara insectei de lac, ceara din cărbuni fosili (ceara de Montana) etc. Toate aceste tipuri de ceară au caracteristici diferite, unele ard mai încet, altele au aromă etc.

Parafina este o substanţă care în stare solidă este albă şi translucidă. Ea constă dintr-un amestec de hidrocarburi saturate obţinute Ia distilarea ţiţeiului sau a cărbunilor. Parafina se întrebuinţează Ia fabricarea lumânărilor, la impregnarea hârtiei şi a ţesăturilor etc. Parafina nu este lipicioasă, nu are miros, arde mai repede şi se scoate mai uşor din matriţă decât ceara de albine, și se comercializează sub formă de calupuri sau granule.

După scop lumânările pot fi împărțite în:

  • lumânări de nuntă;
  • lumânări de botez;
  • lumânări decorative;
  • lumânări parfumate;
  • lumânări tematice.

După funcții lumânările pot fi împărțite în:

  • lumânări de cult;
  • lumânări decorative;
  • lumânări pentru iluminat;
  • lumânări pentru împrospătarea aerului;
  • lumânări pentru aromoterapie.

Echipamentul de bază

Sursă de căldură.

Reţeaua de gaze naturale este cea mai potrivită sursă de căldură. Dacă incinta în care se va desfăşura procesul de confecţionare a lumânărilor nu are alimentare cu gaz natural, atunci se poate folosi o plită care poate fi încălzită electric, cu alcool metilic sau gaz din butelie.

Vas pentru topirea cerii.

Un vas de aluminiu, care se prezintă în condiţie bună şi are fund plat, este foarte potrivit pentru topirea cerii. Vasul trebuie să aibă neapărat un mâner din material izolant termic, cu ajutorul căruia să poată fi ţinut în momentul turnării cerii topite. Dacă nu se lucrează cu cantităţi mari, se poate folosi un ibric de cafea vechi.

Cutii metalice de diverse mărimi și forme.

Sunt necesare câteva cutii metalice, atât pentru topirea cerii în cantităţi mici, cât şi pentru păstrarea resturilor de ceară după încheierea lucrului.

Vas de fierbere cu fund dublu.

Vasul cu ceară pusă la topit nu se aşază direct pe sursa de căldură, ci se pune într-un vas cu fund dublu care conţine apă. Vasul trebuie să fie larg şi nu prea înalt, pentru a avea stabilitate pe plita de încălzire și a permite introducerea cu ușurință a vasului cu ceară.

Baie de răcire.

Baia de răcire este un vas în care se pune apă la temperatura camerei pentru a grăbi răcirea cerii. Dimensiunea vasului depinde de lungimea lumânării, căci aceasta trebuie să fie răcită în întregime. Dacă baia de răcire se foloseşte pentru lumânări ascuţite, atunci ea trebuie să fie de aceeaşi mărime cu vasul de scufundare. În cazul confecţionării lumânărilor în matriţă de metal, baia trebuie să fie suficient de mare pentru ca matriţa să fie complet acoperită.

Nu se va folosi niciodată chiuveta sau cada drept baie de răcire, căci ceara scursă accidental se întăreşte şi poate înfunda sistemul de evacuare a apei.

Cadru de scufundare.

Dacă se urmăreşte realizarea de lumânări ascuţite şi drepte, atunci este nevoie de un cadru de scufundare. Cadrul este format dintr-o tijă filetată, la capetele căreia se înşurubează câte un disc uşor conic şi prevăzut cu găuri. Lungimea tijei şi, implicit, distanţa dintre discuri, sunt determinate de lungimea lumânărilor ce se dorește a fi confecţionate. Găurile discurilor servesc la întinderea fitilurilor între discuri, cu scopul de a preveni îndoirea inevitabilă în cazul unei simple scufundări în ceara topită. Conicitatea discurilor uşurează scurgerea cerii prin găuri, când cadrul se scoate din vasul pentru topit ceară.

Suport de susținere a fitilurilor.

Suportul de susţinere a fitilurilor este o variantă a cadrului de scufundare. El constă dintr-o placă de lemn pe care se înşurubează câteva perechi de cârlige. Fiecare cârlig susţine câte un fitil. Deoarece cârligele sunt distanţate unele faţă de altele, lumânările care rezultă în urma depunerii de ceară pe fitiluri nu se ating. Suportul permite scufundarea simultană a două sau mai multe perechi de lumânări. El este uşor de folosit, dar lumânările rezultate pot avea un aspect mai puţin finisat.

Mâner de prindere a matriței.

Un mijloc sigur de apucare a matriţei pline cu ceară fierbinte este mânerul de prindere. Matriţa se poate ţine cu ajutorul lui în timpul mutării în baia de răcire.

Cântar.

Este necesar un cântar pentru determinarea exactă a cantităţii de ceară şi de aditivi. Orice cântar de bucătărie este potrivit pentru acest scop.

Cană gradată.

Măsurarea volumului de ceară care intră într-o matriţă se face cu o cană gradată (450 g de ceară topită ocupă un volum aproximativ de 0,5 l).

Termometru pentru ceară.

Un termometru este absolut necesar pentru turnarea cerii la o temperatură corectă. Termometrul trebuie să aibă un cap de măsură lung, un dispozitiv de prindere pe marginea vasului precum şi o scară suficient de mare pentru a fi uşor de citit. Temperaturile care trebuie urmărite în cazul cerii sunt cuprinse în intervalul 45-150°C.

Tigaie.

Când se confecţionează lumânări speciale, o tigaie se dovedeşte utilă pentru aşezarea pe foc a containerelor mici cu ceară sau vopsea.

Filtru mic de ceai.

Separarea cerii de eventuale corpuri străine se poate face cu un mic filtru de ceai (strecurătoare). Nu este neapărat necesar ca filtrul să fie nou, dar nici nu trebuie să fie ruginit.

Dispozitiv de centrare a fitilului.

Este nevoie de un dispozitiv cu ajutorul căruia să se poziţioneze fitilul în centrul lumânării, atunci când ceara este încă moale. În locul unui asemenea dispozitiv, se poate folosi cadrul metalic al unui abajur de lampă.

Vergea de străpungere.

Pentru înlăturarea tensiunilor de la suprafaţa cerii şi a bulelor de aer care apar în apropierea fitilului, se foloseşte o vergea metalică de străpungere. Aceasta poate fi chiar o andrea sau o sârmă foarte subţire şi rigidă având lungimea fitilului.

Lingură de lemn.

Amestecarea cerii cu diverse ingrediente în scopul omogenizării se face cu o lingură de lemn. Aceasta se încălzeşte destul de greu şi de aceea amestecul nu se lipeşte de suprafaţa ei.

Lingură de metal.

Înlăturarea bulelor de aer care se formează la suprafaţa cerii se face prin tasarea acesteia cu o lingură de metal. Topirea superficială şi îndesarea cerii în locul de contact au loc sub acţiunea metalului încălzit al lingurii.

Cuțit.

Lumânările se taie sau se modelează cu ajutorul unui cuţit bine ascuţit.

Foarfecă.

Lărgirea găurilor în matriţele improvizate sau executarea unui alt fel de găuri se face cu un foarfece bine ascuţit.

Mănuşi de cauciuc.

Apucarea uşoară şi în condiţii de siguranţă a obiectelor fierbinţi se face cu ajutorul mănuşilor de cauciuc. Acestea trebuie să fie comode la prindere şi să lase mâinilor libertatea de mişcare.

Cârpe de bucătărie.

Câteva cârpe de bucătărie (sau prosoape vechi) se dovedesc utile când se urmăreşte izolarea suprafeţei de lucru faţă de fundul cald al matriţei sau vasului de topire a cerii etc.

Polonic.

Când se lucrează cu matriţe mici, apare necesitatea turnării unor cantităţi reduse de ceară. Un polonic de bucătărie obişnuit este foarte potrivit în acest caz.

Dispozitiv pentru fasonarea bazei lumânării.

Pentru ca lumânările să se fixeze cât mai bine în soclu, trebuie ca baza lor să fie zimţată. Acest finisaj se realizează cu un dispozitiv care, în general, este folosit de profesionişti. Deşi nu este strict necesar, acesta se dovedeşte a fi deosebit de util.

Cu câteva excepţii, majoritatea articolelor nu sunt specializate şi de aceea procurarea lor se face destul de ușor.

Dacă se vizează o producție ce depășește nivelul de hobby, atunci aveți nevoie de:

  • spațiu de aproximativ 50 m²;
  • frigider;
  • rafturi pentru depozitare produse;
  • cazane electrice pentru topit ceara;
  • câteva mese mici și o masă lungă;
  • scaune;
  • diverse șabloane.

În completarea acestor echipamente, antreprenorul poate prevede în planul de afaceri achiziția altor bunuri necesare desfășurării activității, cum ar fi:

  • autoutilitară pentru transportul materiilor prime sau pentru livrarea produselor finite către clienți;
  • aparate de ventilare necesare în spațiul de producție;
  • panouri fotovoltaice, pentru o economie considerabilă la costurile cu energia electrică;
  • echipamente IT sau softuri necesare, cum ar fi laptop, programe informatice de gestionare a stocurilor, program informatic de contabilitate și altele);
  • site de prezentare a afacerii sau magazin virtual, la care pot fi adăugate și cheltuieli cu promovarea.

În cazul în care investiția se va realiza prin intermediul unor fonduri europene sau naționale, antreprenorul poate lua în calcul faptul că, în multe cazuri, este posibilă și decontarea unor cheltuieli operaționale, însă pentru cel mult 12 luni de la semnarea acordului de finanțare. Dintre aceste cheltuieli le amintim doar pe cele mai importante: salarii și contribuții sociale, chirie și utilități.

Înființarea societății comerciale

Indiferent dacă se dorește sau nu accesarea de fonduri europene sau naționale, pentru a funcționa, o fabrică de lactate are nevoie de o formă juridică. Chiar dacă legislația în vigoare permite mai multe forme juridice de organizare, este recomandat a se înființa o Societate cu Răspundere Limitată (S.R.L.). Această formă de organizare permite accesarea mai multor programe de finanțare, atât în perioada de început pentru investiția inițială, cât și mai târziu pentru dezvoltare.

Este necesar ca în actul constitutiv al societății să fie introdus codul C.A.E.N. 3299 – Fabricarea altor produse manufacturiere n.c.a.

Pentru autorizația de funcționare a codului C.A.E.N. 3299 nu știm sa fie nevoie de autorizații sau avize suplimentare. Cu toate acestea, pentru autorizarea anumitor domenii de activitate, unele primării pot solicita avize sau autorizații suplimentare. Vă recomandăm să consultați pagina primăriei de pe raza localității unde vă veți desfășura activitatea.

Alegerea programului de finanțare

Un proiect pentru înființarea unui atelier de producere a lumânărilor poate fi finanțat prin intermediul mai multor programe europene și naționale. Alegerea liniei optime trebuie să țină cont de mai multe criterii, precum: amplasamentul investiției, mărimea fondurilor necesare, istoricul firmei, contribuția proprie necesară pentru completarea ajutorului financiar nerambursabil.

Programe pretabile pentru această investiție sunt: Start Up Nation, Microindustrializare, Măsura 6.4, Măsura 6.2, Femeia Antreprenor. Fiecare program de finanțare are anumite particularități de care va trebui să ținem cont. Asigură-te că citești cu atenție ghidul solicitantului înainte de a începe pregătirea proiectului.

Pregătirea planului de afaceri

Fiecare program de finanțare are un ghid al solicitantului care este specific lui, și în care se precizează care sunt formalitățile ce trebuiesc îndeplinite, actele necesare și normele pentru fiecare etapă, de la solicitarea finanțării și până la terminarea perioadei de monitorizare. Cu toate acestea, există câteva elemente comune ce se regăsesc în majoritatea programelor, cum ar fi: cererea de finanțare (reprezintă un rezumat al proiectului), planul de afaceri (în care se prezintă structurat investiția, cu accent pe prezentarea ideii de afacere, analiza pieței, strategia de vânzări, analiza concurenței, veniturile și cheltuielile, prognoze economice pentru perioadele de implementare și monitorizare) și documente suport (cartea de identitate a responsabilului de proiect, certificatul de înregistrare a societății, oferte tehnico-financiare și declarații pe propria răspundere).

Depunerea proiectului

Depunerea proiectului se realizează în format electronic pe site-ul finanțatorului.  Este important ca înainte de depunere să fie verificate cu minuțiozitate toate documentele ce urmează a fi depuse, astfel încât să fie îndeplinite toate criteriile cerute în ghidul solicitantului.

După depunere urmează ca proiectul să fie analizat de către finanțator, evaluat în funcție de grila de punctaj prezentată în ghidul solicitantului, iar în caz de egalitate se vor aplica criterii de departajare suplimentare, care de obicei țin de numărul de locuri de muncă nou create, numărul persoanelor defavorizate angajate, ponderea echipamentelor și a utilajelor în bugetul prezentat.

Dacă vă doriți un astfel de proiect și considerați că aveți nevoie de ajutor pentru a-l pune în practică, vă stăm la dispoziție pentru sfaturi și consultanță specializată.